Eerlijke informatie delen of alleen je groene gras laten zien?

Tekstschrijver

 

Oké, vandaag kies ik voor het eerste.
Het gaat trouwens niet over groen, maar over blauw. Ik kreeg 3 weken geleden namelijk twee van die enveloppen.  Zonde van de porto, trouwens. De belastingdienst heeft dus echt geld over.  Ik kan je vertellen hoe dat komt…

Begin 2021 startte ik als ZZP’er nadat ik eind december me had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Op dat moment had ik niet in de gaten dat ik me zelf moest inschrijven met een formulier bij de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor de kleine ondernemersregeling (KOR). Dus moest ik aan het einde van het eerste kwartaal aangifte omzetbelasting doen. Daarvoor had ik al een brief gekregen. Het af te dragen deel over die 3 maanden was ontzettend laag, ik ging er dan ook vanuit dat ik wel bericht zou krijgen dat dit te weinig was om te hoeven betalen.
Daarna was de brief uit mijn blikveld. Daardoor vergat ik eind juli om aangifte te doen over het tweede kwartaal. Ik kwam erachter begin augustus op de avond dat we aan het inpakken waren voor de vakantie. Ik dacht dat nog even tussendoor te doen, maar Henk zei: ‘Als je gek wilt worden, moet je dat er nog even extra bijpakken.’ Wist hij veel dat ik te laat was! Ik stopte de opgedoken brief in mijn handbagage met de bedoeling om er in die vakantieweek even aan te werken.
In die week keek ik even via Digid naar de belastingdienst. Maar er stond nergens een aangifte tweede kwartaal klaar. Handig, dacht ik. Hebben ze door zeker dat ik een kleine ondernemer ben.

Dus begin september lagen er 2 blauwe enveloppen op de mat. Er ging belletje rinkelen, want ja… blauwe komen er zoveel. Voor de bedrijfswagens, voor de motor, de privéauto, de inkomstenbelasting van Henk en mij…

De blauwe-enveloppen-fabriek had ook geconstateerd dat ik te laat was. Ze had er ook gelijk maar even een schatting bij gedaan van mijn te betalen omzet over dat tweede kwartaal en er een boete en wat rente bij gedaan. Zo werkt dat en dat wist ik.

Wat ik verwachtte.. niet die hoogte van mijn verzonnen omzet. De fabriek had niet gekeken wat mijn omzet van het eerste kwartaal was en daar fictief wat mee gedaan. Geen idee wat ze wel deden. Want het lijkt me dat andere ZZP tekstbureaus ook niet dit level halen waar ze mij voor aanzag.

De voorlopige aanslag over het tweede kwartaal betrof zo’n € 5500. De geschatte omzet was dus ongeveer € 26000!! Echt joh, wat een rekenmeesters. Hoe krijg ik dat weer omgedraaid?  Ik ben maar gaan bellen om te horen wat ik hieraan kon doen, want zo’n saldo heb ik niet achter de hand om even aan ze voor te schieten.
Gelukkig hebben ze daar ook ontzettend aardige mensen aan de telefoon zitten, die je paniek begrijpen. Ze loodsten me prima door de brei heen. Zo bleek ik namelijk de fout gemaakt te hebben dat ik via Digid had ingelogd, maar dan als privépersoon. Ik had op het vakje zakelijk moeten klikken. En dan stond daar wel mijn aangifte tweede kwartaal klaar.
Ik kon de boel corrigeren door nu de aangifte nog te doen, dat gedeelte te betalen inclusief de boete en de rente. Dan zou daarna de aanslag verdwijnen of verminderen. En zelfs nog een deel van de boete eraf gaan, omdat ik inderdaad een lage omzet had.

Ik vroeg gelijk maar even na hoe ik voor de KOR in aanmerking kon komen. Dit bleek ook per kwartaal te gaan en niet meer te realiseren voor het vierde kwartaal van het jaar. Voor de KOR-regeling bestaat een formulier dat je heel ouderwets moet downloaden en printen, met de hand invullen en via de post moet terugsturen! Misschien wordt het daar met de postkoets geleverd, dat heb ik niet gezien.

Right. Opgelost, dacht ik.
Totdat er twaalf dagen later weer twee blauwe enveloppen kwamen. En nu komt het, ik vertoonde struisvogelgedrag. Ik wilde niet weten wat er nu weer te melden was.
Gelukkig besloot ik op die vrijdagmiddag met een beker koffie rond 16.15 uur toch maar even te kijken in die blauwe envelop. Daar stond mijn aangifte verwerkt.. Ik had € 278 betaald. Dat was de echte aangifte, de boete en wat rente.
Die had de blauwe-enveloppen-fabriek van mijn aanslag afgetrokken, waardoor er nog € 5200 open stond. Te betalen dus…  Daar krijg je toch een error van, zo vlak voor het weekend.  Zijn die blauwtjes nog open rond half 5? Weer maar gelijk bellen.  En ja, ze namen op nadat ik weer door het keuzemenu was geskipt.

Ik belde dus  op 17 september. En dan zegt de medewerker door de telefoon dat ze in het systeem kan zien dat er een brief voor me klaar staat die op 24 september gaat komen. Daarin staat dat de hele aanslag vervalt.
Allereerst ben ik opgelucht, enorm zelfs.
Maar wat is dat voor raars? Ik krijg vandaag een brief met een resterende schuld en als ik ga bellen dan zeggen ze dat er al een nieuwe brief is met schuldkwijtschelding. Maar …nieuwsgierige Juud, die krijg je nog even niet!
Wat gaat dat daarinefficiënt. Dubbel werk, dubbele enveloppen en dat een week later weer.
Doen ze dat allemaal met die hoge aanslagen en boetes?

Wat ik ook verontrustend vind: Ik ben er goed uit en vanaf gekomen. Maar wat als je er minder van snapt, niet doorpakt door te gaan bellen en formulieren niet kan lezen of niet goed kan invullen? Dan gaat het mis, goed mis. Daar getuigt de toeslagenaffaire van.
Het wordt  hoog tijd dat het overheidsschrijven bij deze fabriek wordt verbeterd, eenvoudiger. Raymond Knops heeft daarvoor een brigade opgetuigd: Direct Duidelijk Brigade. Hierin werken ambtenaren uit de overheid aan betere teksten. Dit gebeurt naast hun huidige werk.
Mijn kritiek hierop is dat deze ambtenaren beroepsblind zijn voor hun eigen vakjargon. Daardoor wordt er niet genoeg geschrapt en aangepast in de huidige teksten/formulieren.

#Brigadeleider: Wanneer kan je professionele tektschrijvers, -bureaus en redacteuren inzetten? Mijn vingers tintelen om de klus aan te gaan!